Mathilde van Canossa

Het gebied waarin B&B La Fossa ligt, is vooral bekend door de middeleeuwse gravin, Mathilde van Canossa. Dit is in het kort de historie van Mathilde van Canossa (1046-1115).

Mathilde van Canossa is vooral bekend als een pleitbezorger van de Romeinse Kerk en de paus Gregorio VII, en wordt vaak genoemd als de belichaming van Justitie. Af en toe gaat het historische karakter van Mathilde van Canossa verloren aan de mythe waarin zij is getransformeerd.

Het conflict tussen pausdom en het rijk

Mathilde di Canossa was betrokken in een kritiek moment van de middeleeuwse Italiaanse politiek: het conflict tussen pausdom en het rijk (de beroemde “lotta delle investiture”) waarin de twee leiders in conflict waren over wie het recht heeft de verschillende prelaten te benoemen die behoren tot de Kerk. Er kwam geen oplossing voor dit probleem in de periode van Mathilde di Canossa, maar dit vond plaats in 1122 in Worms.

Voor pauselijke vergiffenis naar Canossa

De gravin Mathilde di Canossa was aan de zijde van de Kerk. Ze offerde niet alleen veel van haar bezittingen, maar gaf ook militaire bijstand. Bij verschillende gelegenheden gaf ze gastvrijheid aan de paus en beroemd is de episode waarin de keizer Hendrik IV, in het het jaar 1077, naar het grondgebied van Canossa kwam om pauselijke vergiffenis te vragen. Na drie dagen van boetvaardigheid verkreeg hij de gratie van de paus en de intrekking van de excommunicatie.

De enige vrouw begraven in de kathedraal van San Pietro in het Vaticaan.

Mathilde di Canossa is overleden in 1115 en dankzij haar onvermoeibare strijd voor de Kerk is zij als enige vrouw begraven in de kathedraal van San Pietro in het Vaticaan. De officiële historicus die het leven van Mathilde van Canossa vertelt is il monaco benedettino Donizone (“Vita Mathildis”).