De zoogdieren van de dassen vallei

Marc

De fauna van het gebied van de Tassaro-riviervallei is zeer gevarieerd: de veelheid aan habitats in het gebied creëert in feite gunstige omstandigheden voor het voortbestaan ​​van een grote verscheidenheid aan diersoorten. Het grondgebied van Val Tassaro omvat talrijke soorten zoogdieren, reptielen, vogels en amfibieën.

Grote zoogdieren

Door de eeuwenoude vervolgingsactiviteiten van de mens is de fauna aangetast. De grote zoogdieren zoals beren, herten en wolven betalen de prijs. De kleinere soorten overleven, de enige middelgrote zoogdieren die momenteel de hele vallei bevolken zijn het wilde zwijn, het damhert, de reeën en enkele herten. Een paar jaar geleden keerde de Apennijnenwolf terug om samen met het stekelvarken het gebied opnieuw te bevolken.

Hoefdieren

Reeën en damherten komen vaak voor in de bossen en leven in kleine kuddes, op open plekken of aan de rand van akkers dichtbij bewoonde centra.

Vleeseters

ICarnivoren worden vertegenwoordigd door vossen, dassen, marters, wezels en marters; de vos geeft de voorkeur aan ruigere locaties, waar hij zijn toevlucht zoekt door lange holen voor te bereiden die naar verschillende uitgangen leiden; en er wordt fel op gejaagd vanwege de schade die het aan wild toebrengt. De marter daarentegen is vrij zeldzaam, terwijl de steenmarter nu landelijke gebouwen binnendringt op zoek naar boerderijdieren. Even gebruikelijk is de wezel, een kleine vleeseter, die zowel overdag als ’s nachts actief is. De das kwam ooit veel vaker voor: hij heeft nachtelijke gewoonten en schuwt intensief gecultiveerde locaties. Deze carnivoren voeden zich meestal met knaagdieren, vertegenwoordigd door eekhoorns, slaapmuizen, veldmuizen en eikenmuizen.

Knaagdieren

De eekhoorn komt vooral veel voor in de bossen van de hele vallei, waar hij gewoonlijk karakteristieke bolvormige nesten creëert die bestaan ​​uit droge takken die bij de vorken van de takken zijn geplakt. Lagomorfen worden alleen vertegenwoordigd door de haas, waarvan de genetische stam aanzienlijk wordt beïnvloed door herpopulaties voor jachtdoeleinden. De slaapmuis en slaapmuis, die schemerige en nachtelijke gewoonten hebben, geven de voorkeur aan loofbossen, waardoor hangende bolvormige nesten ontstaan ​​die gemakkelijk kunnen worden verward met die van eksters en kraaien.

Insectenetende zoogdieren

Insectenetende zoogdieren zijn onder meer de mol en de egel, beide frequente slachtoffers van autoverkeer en diep mechanisch ploegen. Vleermuizen worden steeds zeldzamer: tot de meest voorkomende soorten behoren de grote hoefijzervleermuis, de grotere vleermuis en de dwergvleermuis. Sommige van deze soorten overwinteren in natuurlijke ravijnen, terwijl andere zich verzamelen in kolonies in verlaten gebouwen. Ze vliegen meestal de hele nacht door, flikkerend op korte afstand van de grond of, afhankelijk van de soort, op grotere hoogte.