De bloemen van de dassen vallei

Marc

Val Tassaro heeft de bloeiende fauna die typerend is voor de medio Apennijnen. Wat deze vallei bijzonder maakt, is dat deze biodiversiteit zich op een relatief klein grondgebied voordoet.

Vroeg bloeiend

De komst van de lente wordt aangekondigd door de spectaculaire bloei van het kreupelhout, dat al eind februari verschijnt op het zachte bladtapijt dat de grond bedekt. De soorten die verantwoordelijk zijn voor deze vroege kleurenexplosie worden bijna allemaal beschermd door regionale wetten, die het behoud ervan garanderen. Dit natuurlijke spektakel vindt plaats voordat de kruinen van de bomen in het bos zich volledig hebben ontwikkeld, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de zonnestralingsomstandigheden die de voortplanting van planten bevorderen. In de buurt van de Tassaro-rivier is het mogelijk om de zeldzame Bellflower te bewonderen, terwijl primula’s en levermossen de hellingen beschilderen met levendige vlekken met intense kleuren.

Piè di gallo (Eranthis hyemalis)

Bij deze vroege en primitieve boterbloem rijst uit de knol een enkele scheut op, die zowel de drie bekervormige bladeren als de bloem draagt. Komt op in de wintermaanden en verdwijnt vervolgens in het late voorjaar en de zomer. De delicate gele bloem gaat een week lang elke ochtend weer open. Elke avond, als het al donker is, gaat hij dicht.

Piè di gallo
Piè di gallo

Drievuldigheidskruid (Hepatica nobilis)

De bladeren zijn 3-lobbig en vlezig, bijna leerachtig, hebben een donkere maar glanzende groene kleur en lijken op de vorm van een hart. Wanneer de zon in een bepaalde positie staat, kan achter de bloem een ​​driehoekig type schaduw worden waargenomen. Het levermos ontleent zijn naam aan oude overtuigingen die geloofden dat deze soort genezende eigenschappen voor de lever bezat. In het Oudgrieks was de lever eigenlijk “hèpar” of “hèpatos”. De onmiskenbare roze-paarse tint steekt krachtig af tegen de bruine achtergrond van het winterstrooisel, waardoor het struikgewas letterlijk met kleur wordt verlicht.

Primula (Primula vulgaris)

De bloeiwijze bestaat uit 1 of 2 tot 20 of 30 bloemen, gerangschikt in een bloemscherm. De bloemen worden direct in het midden van de bladrozet gestoken. Hij groeit op met gras begroeide en bosrijke plaatsen zoals loofbossen en dunne weilanden, maar altijd in halfschaduwgebieden. Ook langs beken zijn ze te vinden.

Hondentand (Erythronium dens-canis)

Het is een typische soort van het onderbos. Het is herkenbaar aan het opzichtige bloemhoofd, ondersteund door een slanke stengel die opvalt tussen de gevlekte bladeren. Het is een kruidachtige vaste plant die de knoppen ondergronds draagt. Tijdens het ongunstige seizoen heeft hij geen luchtorganen en worden de knoppen gevonden in een ondergronds orgaan dat de bol wordt genoemd, een reserveorgaan waaruit elk jaar wortels en luchtstengels tevoorschijn komen.

Viooltjes

De bloei van het viooltje wordt traditioneel gezien als de “voorbode van de lente”.

Helleborus (Helleborus foetidus)

De hele plant is giftig. Het is een kruidachtige plant die de voorkeur geeft aan ondergroei, in gebieden die bij voorkeur niet aan de volle zon worden blootgesteld. Hij bloeit in de winter. De boeren vonden het een goed orakel voor de oogst: met vier plukjes zal de oogst overvloedig zijn, met drie middelmatig, verschrikkelijk met twee. Deze op op de foto ziet er veelbelovend uit.

Wilde orchideeën

De diversiteit aan omgevingen in de Tassaro-vallei creëert gunstige omstandigheden voor een verscheidenheid aan wilde orchideeën. De bloei komt vooral veelvuldig voor op de velden van oude verlaten teelten, beginnend aan het einde van de winter en aanhoudend tot het begin van de zomer. In deze periode vallen de opzichtige bloemhoofdjes van de grote Grote Orchidee op. Deze kostbare bloemen helpen het landschap met delicate en genuanceerde tinten te schilderen, waardoor de Tassaro-vallei een betoverend toevluchtsoord is voor liefhebbers van wilde flora. Alle aanwezige soorten wilde orchideeën zijn beschermd overeenkomstig de wet LR 2/1977, waardoor het behoud ervan wordt gegarandeerd.

Orchide maggiore (Orchis purpurea)

In Italië is de orchidee wijdverspreid over bijna het hele nationale grondgebied. Je kunt hem vinden in eikenbossen, op hellingen, in weilanden, op kalkrijke grond, in de volle zon of in halfschaduw.

L’orchidea piramidale (Anacamptis pyramidalis)

In heel Italië komt de orchidee vrij vaak voor. Het groeit in velden en garrigues en geeft de voorkeur aan droge kalkrijke bodems en zonnige plekken.

Il Barbone adriatico (Himantoglossum adriaticum)

De typische habitat voor deze orchidee zijn de open weilanden van de heuvelachtige en bergachtige vlaktes; maar ook de steenachtige gebieden, de zonnige kruidachtige randen van het bos en de struikachtige gebieden die niet in de schaduw liggen. Het voorkeurssubstraat is kalkrijk met een basische pH, grond met lage voedingswaarden en tamelijk droog.

La orchidea scimmia (Orchis simia)

De habitats zijn de arme weilanden, de garrigues en open plekken van struikgewas met een kalksteensubstraat.

Il fior di legna (Limodorum abortivum)

Wijdverspreid in Italië over het hele grondgebied. De bladeren zijn verkleind tot schubben die de stengel omhullen en bevatten weinig chlorofyl.

Nido d’Uccello (Neottia nidus-avis)

Dit is een plant zonder chlorofyl. Het leeft in mutualistische symbiose met een schimmel die aan zijn wortels vastzit. Het is een unieke orchidee.

Ophrys

Het omvat meer dan honderd soorten orchideeën. Het mechanisme voor het aantrekken van bestuivende insecten dat door de Ophrids wordt geïmplementeerd, is het resultaat van een co-evolutie tussen deze bloemen, verstoken van nectar, en sommige soorten hymenoptera (voornamelijk bijen, spheciden en vespiden). Dankzij dit selectiemechanisme heeft elke soort Ophrys zijn eigen specifieke bestuiverinsect. Insecten worden door een seksueel lokmiddel tot de bloem aangetrokken: in feite heeft elke soort het labellum zo gevormd dat het de buik van het vrouwtje van een specifiek insect simuleert, en dit gaat gepaard met de productie van vluchtige stoffen die lijken op de ferormonen die door het vrouwtje worden geproduceerd in de paringsfase. In een poging om te paren met de bloem (pseudocopula), laadt het mannetje, zo genoemd, zichzelf met stuifmeel dat hij vervolgens op een andere bloem zal deponeren.

L’orchide di Provenza (Orchis provincialis)

In Italië komt het overal op het vaste land en op de grote eilanden voor. Het geeft de voorkeur aan lichtzure bodems van weilanden, struiken en bossen, van 0 tot 1750 m boven zeeniveau. Hij bloeit van april tot juni.

Listera maggiore (Listera ovata)

In Italië komt deze orchidee vrij algemeen voor. Het wordt gevonden in de Alpen en de Apennijnen. De generieke naam (Listera) doet denken aan een Engelse natuuronderzoeker, Martin Lister, terwijl de specifieke naam “ovata” is afgeleid van het Latijn en verwijst naar de specifieke vorm van de ovale bladeren.

Deze plant heeft altijd de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap getrokken voor bepaalde bewegingen van het rostellum wanneer het wordt aangeraakt door een insect (mechanisme geactiveerd om de bestuiving naar bestuivende insecten te vergemakkelijken en zelfbestuiving te voorkomen – in feite is het rostellum onmiddellijk na het insect verdwenen en bedekt het stigma); of vanwege zijn vermogen om een ​​paar druppels stroperig slijm af te scheiden wanneer het wordt “aangeraakt” door een bestuivend insect (om de hechting van het stuifmeel aan de buik van het insect te vergroten). Deze plant werd ook door Charles Darwin gebruikt voor enkele onderzoeken naar kruisbestuiving.

De habitat van deze plant is zeer variabel; het is zelfs een van de rustieke orchideeën die zich het meest aanpast aan elk type bodem. Daarom is de “Listera major” te vinden in loofbossen, dat wil zeggen in de gebieden van kastanje, beuk maar ook coniferen. Het kan ook worden gevonden in de buurt van waterlopen, in gebieden met struiken en bosranden, subalpiene en (maar zeldzamer) alpenweiden en weilanden. Het voorkeurssubstraat is zowel kalkhoudend als kiezelhoudend, met een neutrale pH en gemiddelde voedingswaarden van de grond die gemiddeld vochtig moet zijn.

Wilde aardbei

Leguminose – Stikstofbinders

Saponaria

Verzameling van andere wilde bloemen uit de Val Tassaro