Honing

Dit voorjaar vroegen veel mensen me of ik honing had om te verkopen. Helaas moest ik de vreemde situatie van dit jaar uitleggen. Maar nu is er honing!

Ik bezorg in Vetto in de dagen dat ik onze dochter naar school breng. Ik sta ook met een standje of het dorpsfeest van de castagne op 10 november 2019 in Vetto en op de zondagmarkt in Vetto (als het niet regent).

Honing 2019: Het nieuwe retro stijl etiket

Wat ging er dit jaar mis met de bijen?

Kortom, het antwoord: klimaatverandering

In februari en maart 2019 waren er al dagen waarop we buiten konden staan in een T-shirt met korte mouwen. Met de relatief hoge temperaturen begonnen de bijen vroeg met hun ontwikkeling en gebruikten ze veel honing om het broed te voeden (de larven die nieuwe bijen worden). Er waren nog geen bloemen die veel nectar produceerden en de bijen gebruikten al hun honingvoorraden. Het leek erop dat de winter voorbij was, maar …

… het regende tijdens de bloei van wilde kersenbomen die vroeg in het voorjaar bloeien. Als het regent moeten de bijen binnen blijven, want er is geen zon en zonder de zon produceren de bomen geen nectar. Zelfs met de esdoorns ging het mis: ik merkte dat ze maar een paar bloemen hadden, en dit betekende nog steeds geen nectar.

5 mei 2019: sneeuw (40cm heb ik gemeten)

Toen kwam begin mei met de bloei van de acacia. Dit is normaal een bloei met overvloedige nectar die dient om alle bijenkolonies volledig te versterken. Maar dan gebeurt de totale nachtmerrie! Op 5 mei: 40 cm SNEEUW! Na 2 dagen was alle sneeuw weer verdwenen en was al het ijswater de grond ingetrokken. Bomen en planten produceerden geen nectar, omdat hun wortels in de grond koud waren. En zo is het allemaal gestopt! De bijen waren aan het einde van hun wintervoorraad met zoveel nieuwe bijen klaar om de acacia te verzamelen, maar met lage temperaturen, sneeuw en veel regen moesten de bijen de hele maand mei binnen blijven! Alle kolonies hadden honger en waren volledig ZONDER honingvoorraden in hun nest. Ik heb nog nooit zoiets gezien tijdens mijn 7 jaar als imker!

Reddingsaktie

Ik moest dus al mijn kolonies bijen redden! Zonder mijn tussenkomst zouden ze allemaal dood zijn! Ik zag video’s van andere zeer boze Italiaanse imkers die al hun dode bijen in de bijenkorven lieten zien omdat ze niet op tijd ingrepen om ze te voeden. Mijn kolonies waren talrijk en ze moesten eten: een maand regen en kou zonder eten zou slechts één ding hebben betekend: Dood! Ik moest minstens 200 kilo suiker aanslepen. Ze aten alles haastig op! Er was geen spoor meer te herkennen van deze flinke suiker lading.

Op het laatste moment toch nog honing

Pas met de komst van de kastanjebloei begonnen de bijen voorraden te creëren voor hen (in het nest) en later voor de honing-kast. Daarna hadden we een zeer hete zomer en gelukkig ook enkele regenachtige dagen waardoor we meer bloemen in de velden hadden.

Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om mijn bijen te redden en ook om honing te oogsten (de helft van het jaar ervoor).

De prijs van mijn honing 2019

Omdat ik 200 euro aan suiker moest kopen om de bijen te redden en ik slechts de helft van de honing van vorig jaar verzamelde, moest ik de prijzen verhogen.

     12 euro 1kg
     7 euro 500 g
     6 euro 250 g