Kastelen Bezoeken

Kastelen Bezoeken: B&B La Fossa is de perfect uitvalsbasis om een kastelen dagtour te ondernemen. Op het onderstaande kaartje worden de dichtstbijzijnde kastelen getoond.


De kaart Kastelen Bezoeken groter weergeven.

Het kasteel van Canossa

Het kasteel van Canossa staat op een rots van witte zandsteen en heeft een panoramisch uitzicht op de omliggende valleien. Uit canus, wit lijkt de naam van de Canossa afgeleid te zijn. Het uiteenvallen van de rots waarop het kasteel was geconstrueerd resulteerde in het verlies van ongeveer twee-derde van het oude oppervlak. De oorspronkelijke structuur dateert uit de tiende eeuw.

In de tijd van Matilde van Canossa bestond het kasteel uit drie delen: de toren, het hoofdhebouw en het religieuze complex Sant’Appollonio. Na het verwisselen van verschillende eigenaren en tijdens de verschillende gevechten, aanslagen en vernietigingen werd het kasteel vaak verwoest en weer herbouwd.

Als u het kasteel nu bezoekt rest alleen nog nu een ruïne, en enkele kamers zijn nog herkenbaar. Het best bewaarde deel is de Kerk en de crypte Sant’Appollonio. Sinds 1877 is het kasteel een nationaal monument. Waar het hoofdgebouw was is nu een Archeologisch Museum, waar objecten uit archeologische opgravingen zijn tentoongesteld.

Het Kasteel van Rossena

Het kasteel van Rossena is gebouwd op een vulkanisch gesteente met een bijzondere roodachtige kleur, vandaar de naam Rossena. Het fort van Rossena met aan de voorzijde een toren ‘Rossenella’ genaamd, werd oorspronkelijk voor militaire doeleinden gebruikt, ter verdediging van het achterliggende kasteel van Canossa voor een eventuele vijandelijke opmars vanuit de vallei van de Enza.

In de zestiende eeuw werd dit complex omgebouwd tot een statige pand, zoals blijkt uit fresco’s van vandaag en decoraties die het sieren. Na de Canossa familie had het kasteel verschillende eigenaren en behoort het nu tot het bisdom van Reggio Emilia. Van alle kastelen uit de periode van Matilde van Canossa is het kasteel van Rossena het mooiste en het best bewaard gebleven.

Het Kasteel van Bianello

De naam van het dichtbij liggende stadje Quattro Castella herinnert aan de vele kastelen die in de heuvels achter de stad lagen. Bianello is de enige kasteel, dat bewaard is gebleven. Vóór de tiende eeuw was er op dezelfde plek waarschijnlijk eerst een uitkijktoren. In de elfde eeuw bestond het kasteel al zoals gedocumenteerd in het contract van verkoop door Beatrice, de moeder van Matilde van Canossa. Het vele malen veranderen van eigenaar heeft het uiterlijk van het kasteel veel veranderd.

In de vijftiende eeuw werd het kasteel omgevormd tot een statig verblijf en gedurende de resterende eeuwen onderging het verschillende restauraties. Het complex heeft een gesloten veelhoekige vorm waarbij de verschillende gebouwen zijn ontwikkeld. De ingang is te bereiken via een kleine verfijnde binnenplaats. Een trap uit de barok leidt naar een verdieping, waar waardevolle fresco’s uit zeventiende eeuw hangen. Ook het decor behoort tot de zeventiende eeuw.

Het Kasteel van Carpineti

Het kasteel ligt op de berg Monte Antoniano in een panoramische positie tussen de valleien van de rivieren Secchia en Tresinaro en met weids uitzicht over Reggio Emilia en Modena. Het kasteel is uit de Matilde van Canossa periode en was een van de favoriete residenties van de Gravin en was ook een locatie voor belangrijke vergaderingen die hebben geleid tot cruciale beslissingen in het politieke landschap van die tijd.

Na de dood van Matilde van Canossa veranderde het kasteel vaak van eigenaar. Van bijzonder belang is dat in de zestiende eeuw het kasteel het eigendom van de beroemde bandiet Domenico Amorotto werd.