Volkoren brood

Tatiana

Dit is een korte beschrijving met foto’s hoe we ons volkoren brood bakken, waar ons volkoren graan vandaan komt en hoe we dit malen.

Oude graansoorten

We hebben een gepensioneerde boer in de buurt gevonden die oude graansoorten gezaaid had zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen. Het graan hebben we door een watermolen in de buurt laten malen. Wij hebben nog even overwogen om zelf het graan te verbouwen, maar uit een snelle berekening van de kosten en gezien we maar een beperkte hoeveelheid graan per jaar nodig hebben, zijn we van gedachte veranderd. Het volkoren brood bakken we in onze houtoven achter ons huis.

Oude graan

Oude graan

De oude graansoorten zijn niet genetisch gemodificeerd en het meel ervan hebben we niet gezeefd, waardoor alle zemelen nog aanwezig zijn. De klassieke bloem die we in de keuken kennen is laag in voedingsstoffen, omdat de vezel-rijke zemelen en de kiemen die rijk zijn aan vitaminen en omega 3 eruit gehaald zijn. De oude graansoorten hebben lagere rendementen, zijn minder regelmatig in vorm, maar hebben een hogere voedingswaarde, minder gluten en zijn beter verteerbaar. Teven kunnen de oude graansoorten geteeld worden zonder het gebruik van pesticiden, omdat ze meer resistent.

Mijn naam op de zak van jutta

De naam geschreven op de zak van hennep

De oude molen van Currada (Reggio Emilia)

We hebben 120 kg graan in 3 grote zakken van jutte bij de molen van Currada laten malen. De oude molen en de gepassioneerde oude molenaar zijn nog steeds actief en in werking.

De oude molen currada col zegt

De watermolen van Currada met de oude molenaar

Josephine en Tatiana in Currada molen

Josephine en Tatiana in Currada molen

Onze tarwe was gemengd met onzuiverheden afkomstig van wilde zaden en kleine steentjes. De molenaar had ook een machine die het graan kon zuiveren.

Bruin bloem

Bruin bloem

Volkoren brood uit de hout gestookte oven

Het brood dat wij bakken is super integraal en wordt gebakken in onze hout gestookte oven aan de achterkant van ons huis. Bij 100% volkorenbrood is het even wennen voor de darmen aan dit vezelrijk brood! We begrijpen nu pas echt wat de moderne mens heeft verloren op het gebied van voedselkwaliteit.

Het mengsel van volkoren broodjes

Het mengsel van volkoren broodjes

Volkoren brood gebakken

Volkoren brood gebakken

Half volkoren brood

Om te voldoen aan de smaak van onze gasten bakken we broodjes met de helft volkoren meel en de andere helft klassieke 00 bloem. De Italianen eten normaal gesproken vooral luchtig witbrood, vandaar dat de stap van wit naar super-integraal iets te drastisch zou zijn.

Semi-integraal brood tijdens de laatste fase van de levitatie

Semi-integraal brood tijdens de laatste fase van de levitatie

Semi-integraal brood in de oven

Semi-integraal brood in de oven

Semi-integraal brood klaar

Semi-integraal brood klaar